Petak, 25 Listopad 2024 14:38

U palači Ranjina održan prijem za dobrovoljne darivatelje krvi

Ususret Danu dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj, koji se obilježava 25. listopada, župan Nikola Dobroslavić s pročelnicama Đurđicom Popović i Žaklinom Marević, primio je predstavnike društava Crvenog križa, kao i dobrovoljne darivatelje krvi iz naše Županije.

‘Ja Vam od srca zahvljujem na vašoj humanosti i nesebičnosti. Republika Hrvatska jedna je od rijetkih koja, zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima, može osigurati samodostatnost po pitanju potreba za tekućinom koja život znači. Ono što vi činite je stvarno za svaku pohvalu’, poručio je župan.

Inače, Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj obilježava se na dan kad je 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70). Muškarci mogu dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi može spasiti i tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja